Belgrado bezienswaardigheden

In Belgrado is veel te zien en te beleven. In de Balkanstad liggen de verschillende bezienswaardigheden niet ver uit elkaar en zijn prima te voet, per taxi of met het openbaar vervoer te bereiken.

Belgrado Fort en Kalemegdan Park

Het fort is het belangrijkste symbool van de stad en ligt op een heuvel uitkijkend op het kruispunt van de rivieren Donau en Sava. Vanuit het restaurant Kalemegdanska Teraca heb je dan ook een prachtig uitzicht. Het fort van Belgrado is ruim 2000 jaar oud en er zijn zelfs nog Romeinse sporen te vinden. Op het complex vind je naast de overblijfselen van kerken, poorten en torens ook verschillende musea. In het Kalemegdan Park, gelegen rondom het fort en tevens het grootste park van Belgrado, worden in de zomer regelmatig festivals gehouden.

Oude stadscentrum

Het historische centrum van Belgrado ligt tegen het Kalemegdan Park aan, met in het hart de straat Knez Mihailova. Overdag kun je hier prima winkelen, 's avonds is het een geliefd uitgaansgebied. Op het centrale plein van de stad, de Trg Republike, vind je onder andere het standbeeld van vorst Michaël Obreovic III en het Nationale Theater.

St. Sava kerk

De St. Sava kerk is een van de grootste orthodoxe kerken van de wereld en werd vernoemd naar de eerste Aartsbisschop. De bouw van deze enorme kerk werd in 1935 gestart en is nog steeds niet volledig afgerond (en dan met name de binnenkant). In het parkje voor de kerk is het in de zomer prima toeven.

Ada Ciganlija

Dit schiereiland in de rivier de Sava is een natuurgebied waar je heerlijk kunt picknicken of op het stadsstrand kunt liggen. In de zomer is dit een populaire plaats voor de inwoners van Belgrado. Op Ada Ciganlija ligt ook een meer waar je kunt kajakken, roeien en zwemmen. Het schiereiland is per bus en boot te bereiken (vertrekken vanaf de Branko brug).

Oude en Nieuwe Paleis

Tegenwoordig doet het oude en statige Paleis (1884) dienst als stadhuis, maar vroeger was dit het Koninklijk Paleis van de Servische Obrenovic familie. In het Nieuwe Paleis (1910) is de werkplek van de Servische president gevestigd. Er tegenover ligt het parlementsgebouw.

Tito's graf

De oude communistische president Josip Broz Tito is nog steeds populair onder de inwoners van Belgrado. Zijn graftombe ligt op een heuvel met een mooi uitzicht over de stad. Vlakbij het graf is een klein museum ingericht met een indrukwekkende verzameling batons.

Gardos en Zemum

Aan de rechterover van de Donau vind je de berg Gardos en de wijk Zemum. Het oudste gebouw van deze wijk is het fort met een historie die 1000 jaar teruggaat. Ook zijn hier mooie kerkjes en sfeervolle rommelmarktjes. Vanuit de Millennium toren, bovenop de Gredos, heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Oude parlementsgebouw

Voor dit indrukwekkende bouwwerk met een grote koepel verzamelden zich in het jaar 2000 bijna een miljoen mensen als protest tegen de toenmalige plesident Milosevic. In het gebouw zetelden de leden van het Joegoslavische parlement, maar tegenwoordig is het niet meer in gebruik.

Topcider Park

Het Topcider Park is het oudste park van de Servische hoofdstad en is een geliefde bestemming om te picknicken. Je vind er nog steeds fraaie tuinen uit de 19e eeuw toen de welgestelde inwoners van Belgrado hier hun buitenhuizen en wijngaarden hadden. In het Topcider kun je ook het Servisch Historisch Museum, het wachtershuis, de Topcider kerk en het Milos huis bezoeken.

Rode Ster en Partizan Belgrado

De inwoners van Servië zijn ware sportfanaten. In Belgrado is vooral voetbal erg populair. De twee belangrijkste clubs van de stad zijn Rode Ster en Partizan Belgrado. De derby tussen deze twee roemruchte teams is het hoogtepunt van het jaar. Breng zeker een bezoekje aan de stadions en clubshops. Rode Ster heeft ook een eigen museum.

Witte en Koninklijke Paleis

Ondanks dat Servië tegenwoordig een republiek is, heeft het toch nog een kroonprins Aleksandar, echter zonder politieke macht. In de jaren veertig vluchtte de toenmalige koning Petar II naar londen. Hij woonde samen met zijn gezin in het Koninklijk Paleis van Belgrado. De koning Aleksandar I liet het paleis in de jaren twintig bouwen als woning. Vlakbij het Koninklijk Paleis ligt het Witte Paleis. Dit is de residentie van oud-president Tito. Als je de paleizen wilt bezoeken; meld je dan aan bij de VVV op de Makedonska nr. 5.

Stedentrip Belgrado

» 97 hotels in Belgrado
» IBikeBelgrade